Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Διβριώτες της Βορείου Ηπείρου σε διάφορες περιόδους της ιστορίας

Το 1878 όλοι οι κάτοικοι του Δελβίνου συμμετείχαν στο κίνημα του Λυκουρσίου ενάντια των Τούρκων .Στην αρχή υπερίσχυσαν οι επαναστάτες, αλλά ενώπιον πολυάριθμου τουρκικού στρατού και με τη βοήθεια των Αλβανών, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν για πολύ και διασκορπίσθησαν. Η Δίβρη ήταν κέντρο των επαναστατών .
Από το χωριό μας διακρίνεται ο Αναγνώστης Οικονόμου ο οποίος πρωτοστάτησε, ο οπλαρχηγός  Ιωάννης Νιάρος και ο παπά Τάμαλης.
 Επίσης εθελοντές ήταν και οι: Γιώργος Γκραίκας, Ζήσος Χαρμπάτσης, Φώτος Λάγιος ,Γιώργος Πέκος κι άλλοι.

-------------------------------------------Στις αρχές του 20ου ένοπλα τμήματα ατάκτων που καθοδηγούσαν βούλγαροι αξιωματικοί εισέβαλαν στη Μακεδονία και άρχισαν να προπαγανδίζουν την αυτονόμησή τους. Σώματα εθελοντών από όλα τα μέρη της Ελλάδος έτρεξαν να αντιμετωπίσουν τους Βούλγαρους, γιατί ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Από το χωριό μας βγήκαν εθελοντές οι: Βασίλης Γκουβέλης (είχαμε γράψει γι’ αυτόν σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού),Λάμπης Ζιάγκας, Θύμιος Ζιάγκας, Σταύρος Ροκανάς, Μήτσιος Κούρης, Ζήσος Πίσιαλας κ.α.Όπως διηγούνται, στην ανακωχή που έκαμαν τα στρατεύματα ελλήνων και βουλγάρων, ο Λάμπης έκαμε μια πράξη άνομη. Μπήκε στην απαγορευμένη ζώνη να φάει κεράσια. Τον αντιλήφθησαν οι βούλγαροι και άρχισαν τα πυρά. Πρόλαβε και γύρισε εγκαίρως πίσω στο τάγμα του.

--------------------------------------------Στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο το 1912-1913 ο ελληνικός στρατός νίκησε τους Τούρκους και η ελληνική σημαία υψώθηκε και στη Βόρειο Ήπειρο (Χειμάρρα, Αργυρόκαστρο κ.α).Οι συγχωριανοί μας που πήραν μέρος ήταν οι: Νικόλας Χαρμπάτσης, Μήτσιος Κούρης, Λάμπης και Θύμιος Ζιάγκας, Σταύρος Ροκανάς.
------------------------------------------Στον Αυτονομιακό Αγώνα το 1914 οι διβριώτοι ( γύρω στα 80 άτομα) κατατάχθηκαν στο στρατό της Αυτονομίας και πολέμησαν ηρωικά σ ’όλη την περιοχή του Κουρβελεσίου. Αναφέρουμε τους: Αλέξη και Βαγγέλη Πάντο, Φώτο και Κίτσιο Μήτση, Πύλιο, Σταύρο και Αντώνη Σακελλάρη, Ζήσο και Πέτρο Πίσιαλα, Παναγιώτη, Ζήσο και Νικόλα Κίτσιο, Βασίλη Στύλο, Βαγγέλη Μπουρτζούλα, Λάμπη και Πύλιο Παππά, Κίτσιο Καμάτη, Νάσιο Γκραίκα κι άλλοι.
------------------------------------------Στη Μικρασιατική καταστροφή στον πόλεμο ελλήνων- τούρκων το 1921 πήρε μέρος ο Κώστας Κονόμος, ως υπολοχαγός. Μετά στην Αθήνα, διορίστηκε διευθυντής τηλεγραφείου.

--------------------------------------------
Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πήραν μέρος γύρω στους 35 διβριώτοι όπως οι: Γιάννης Παππάς, Ηλίας και Βαγγέλης Παππάς, Μιχάλης Λάγιος, Γιάννης Χαρίτος, Κόλιας Γκουβέλης, Γιώργος Γκουβέλης, Γρηγόρης Λαχανάς, Ζήσος και Γιάννης Κοντός, Βασίλης Μέλλος και πολλοί άλλοι.

--------------------------------------------Διβριώτοι που πήγαν στην Πόλη: Θόδωρης Τάμαλης, Χαρίτος Γιάννης, Μιχάλης Λιάγκος, Βαγγέλης Κυριαζής, Λάμπης Γκουβέλης, Θωμάς Γκουβέλης, Βασίλης Μπαλάσκας κ.α.

--------------------------------------------Διβριώτοι που ταξίδεψαν στην Αμερική: Ζήσος Πάντος, Νικόλας Κούστης, Μιχάλης και Δημήτρης Κίτσιος, Χρήστος και Βαγγέλης Καλτσούνης, Κίτσιος Λάγιος και πολλοί άλλοι.

-----------------------------

Διβριώτες που υπηρέτησαν χωροφύλακες στο ελληνικό κράτος μέχρι το 1920: Φώτος και Κώστας Λάγιος, Γιάννης Νιάρος, Βασίλης και Γιώργος Πέκος, Σταύρος Μπουρτζούλας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου