Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Χαράλαμπος Κίτσιος Τιμήθηκε για την προσφορά του από την εφημερίδα «Το Όραμα»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
Η ελληνόφωνη εφημερίδα της Βορείου Ηπείρου «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» τίμησε πρόσφατα τον ενενηντάχρονο συνταξιούχο δάσκαλο Χαράλαμπο Κίτσιο από τη Δίβρη των Αγίων Σαράντα για την πνευματική του δημιουργία και την όλη συγγραφική του δραστηριότητα.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο χωριό του, στη Δίβρη, κεφαλοχώρι της περιοχής και το Κέντρο της Επαρχίας των Ριζών του Θεολόγου. Η περιοχή πήρε το όνομα από το ομώνυμο μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου, που βρισκόταν στο χωριό Τσερκοβίτσα και στο οποίο στα οθωμανικά χρόνια λειτουργούσε Μοναστηριακή Σχολή. Σήμερα μόνο ερείπια αντικρίζει κανείς.
Η Δίβρη είναι ένα ζωντανό, βιώσιμο χωριό, με 1.500 κατοίκους περίπου, το «μπαλκόνι» της περιοχής, απ’ όπου απέραντος απλώνεται ο κάμπος του Βουθρωτού (του Βούρκου) και η απεραντοσύνη του Ιονίου πελάγους. Απέναντι αναδύονται προκλητικά οι Κορφοί.
Οι Έλληνες κάτοικοί του, σκορπισμένοι στην Ελλάδα και αλλού, επιστρέφουν σιγά – σιγά στον τόπο τους, επισκευάζουν τα σπίτια τους ή χτίζουν καινούρια και γενικά, άνθρωποι φιλοπρόοδοι, ευπρεπίζουν το χωριό τους. Οι Διρβιώτες έχουν να παρουσιάσουν πνευματικούς ανθρώπους που τίμησαν τον τόπο τους. Αρκετοί πλήρωσαν με τη ζωή τους τα ελληνικά τους φρονήματα από το αλήστου μνήμης χοτζικό καθεστώς, πολλοί φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν και άλλοι ονομάστηκαν «κολιάκοι», εχθροί του λαού, προπηλακίστηκαν και εξευτελίστηκαν δημόσια.
Μια ομάδα από καμιά εικοσαριά άτομα, φίλοι του τιμώμενου, βρεθήκαμε στο σπίτι του, όπου μας περίμενε ο σεμνός πρεσβύτης, με τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Μια βράβευση πρωτότυπη, αλλά ουσιαστική και ανθρώπινη, χωρίς ιδιαίτερη προβολή και δημοσιότητα. Γύρω από το στρωμένο πλούσιο τραπέζι έτοιμο από τις κόρες και τις νυφάδες του, καλοδέχτηκαν τους «μουσαφίρηδες», οι οποίοι ξαφνιασμένοι από την απροσδόκητη ζεστή υποδοχή και φιλοξενία, ανταπέδωσαν την αγάπη τους με ευχαριστίες και θερμά λόγια προς τον τιμώμενο πρεσβύτη και την οικογένειά του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Ο Έπαρχος των Ριζών Σωκράτης Καλτσούνης, ο εκδότης της ελληνόφωνης εφημερίδας «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» Θεόδωρος Βεζιάνης και ο αρχισυντάκτης Δημήτρης Παππάς, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, ο αντιπρόεδρος Νίκος Υφαντής και το μέλος Αριστοτέλης Φίλης, ο τέως Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Σωτήρης Κυριαζάτης, το στέλεχος και ιδρυτικό μέλος της «Ομόνοιας» Βαγγέλης Παπαχρήστου, ο Πρόεδρος των συνταξιούχων δασκάλων του Νομού Αγίων Σαράντα Γεώργιος Ζαφειράτης και αρκετοί άλλοι συγγενείς και φίλοι της οικογένειας Κίτσιου.
Παρενθετικά να πω ότι οι συνταξιούχοι δάσκαλοι της περιοχής ίδρυσαν και λειτουργεί «Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Ελληνικής Παιδείας» που στεγάζεται στο Δημοτικό σχολείο του χωριού Ντερμίσι, κοντά στη Λιβαδιά.
Στην τιμητική εκδήλωση απευθύνθηκε στον τιμώμενο γέροντα με θερμά λόγια ο Θοδωρής Βεζιάνης. Η εφημερίδα που εκδίδω, είπε, έχει θέσει σκοπό τη βράβευση ανθρώπων των Γραμμάτων του Βορειοηπειρωτικού χώρου, που κρατούν άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού, προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και ουσιαστικής προσφοράς στους χειμαζόμενους συμπατριώτες μας. Ο Χαράλαμπος Κίτσιος, είναι ένας από αυτούς και ο πρώτος που βραβεύεται από την εφημερίδα. Θα ακολουθήσουν και άλλοι που διατηρούν και προβάλλουν τις εθνικές αξίες και δεν γονατίζουν μπροστά στις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες. Στον τιμώμενο προσέφερε εκ μέρους της εφημερίδας πλακέτα, στην οποία αναγράφεται η σημαντική του προσφορά.
Με την ίδια θερμότητα μίλησε και ο Σωτήρης Κυριαζάτης, ο οποίος τον ενθάρρυνε να μην αφήσει από τα χέρια του την πένα και να συνεχίζει να γράφει για να διατηρήσει ακμαίες τις δυνάμεις του. Τελειώνοντας, του ευχήθηκε να περάσει τα εκατό χρόνια γράφοντας και διδάσκοντας!
Ο Βαγγέλης Παπαχρήστου θυμήθηκε την κοινή εκπαιδευτική τους πορεία και τη συμμετοχή τους στα διάφορα εκπαιδευτικά συνέδρια και σεμινάρια, στα οποία οι δάσκαλοι με ξεχωριστή προσοχή και ενδιαφέρον άκουγαν τον πολύπειρο δάσκαλο να τους παροτρύνει να διδάσκουν σωστά την ελληνική γλώσσα και την ελληνική παιδεία.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο γράφων, ο οποίος, εκ μέρους του Προέδρου και του Δ.Σ. του ΙΒΕ, ευχήθηκε στον τιμώμενο υγεία και μακροζωία.
Αναφέρθηκε στους Ελληνοδασκάλους της εθνικής ελληνικής μειονότητας και στην σημαντική προσφορά τους. Οι Ελληνοδάσκαλοι σε χρόνια δίσεκτα εμφύσησαν στις νέες γενιές το ελληνικό φρόνημα και την ελληνική συνείδηση.
Υπενθύμισε την εκπαιδευτική διαδρομή και το πολύπλευρο πνευματικό έργο του Χαράλαμπου Κίτσιου, τα αυτοτελή του βιβλία για την περιοχή και τον ευρύτερο Βορειοηπειρωτικό χώρο, τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά, με τα οποία ενισχύεται η φυλετική υπόσταση των κατοίκων και θέτουν φραγμούς σ’ εκείνους που συνειδητά παραποιούν και διαστρεβλώνουν την ιστορία του μαρτυρικού μας τόπου. Αφού του ευχήθηκε να ζήσει πολλά χρόνια κοντά στους χωριανούς του, στους συγγενείς και στην οικογένειά του, του επέδωσε εκ μέρους του ΙΒΕ μια εικόνα της Παναγίας.
Στη συνέχεια ο Έπαρχος Σωκράτης Καλτσούνης, ευχαρίστησε τον Θεόδωρο Βεζιάνη για την πρωτοβουλία να τιμήσει η εφημερίδα του τον συγχωριανό και συμμαχαλιώτη του Χαράλαμπο Κίτσιο και υποσχέθηκε εκ μέρους του Επαρχιακού Συμβουλίου, σε σύντομο χρόνο, να τιμήσει τον μπάρμπα – Χαράλαμπο και για τη συμμετοχή του στα κοινά και για το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Οι Διρβιώτες, κατέληξε ο Έπαρχος, είμαστε περήφανοι για το άξιο τέκνο του χωριού μας.
Ο μπάρμπα – Χαράλαμπος, φανερά συγκινημένος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμή που του γίνεται. «Είναι η πρώτη φορά», είπε, «που με τιμούν για το έργο μου. Πιστεύω ότι στο πρόσωπό μου τιμάται όλος ο δασκαλικός κόσμος του χωριού μας, που τόσα πολλά πρόσφερε στον τόπο. Έχω πολλά ιστορικά, πολιτιστικά, λαογραφικά στοιχεία για τον τόπο μας, αδημοσίευτα. Ένα υλικό, θησαυρίσματα του στενού και ευρύτερου χώρου, που θα είναι κρίμα να σαπίσουν στα ντουλάπια. Μακάρι να βρεθούν αρωγοί, οργανισμοί κρατικοί και άλλοι, ώστε το πλούσιο αυτό υλικό να δει το φως της δημοσιότητας. Εγώ έκαμα το χρέος μου, απέναντι στη μικρή και στη Μεγάλη Πατρίδα, η οποία είναι ανάγκη να μην μας αφήσει ακηδεμόνευτους και απροστάτευτους», κατέληξε ο σεβαστός γέροντας.
Η σεμνή τελετή τελείωσε με τις ευχές όλων ο καινούριος χρόνος να φέρει στον μπάρμπα – Χαράλαμπο κάθε καλό στον ίδιο και στην οικογένειά του.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου